Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Cranberrysap tegen infecties urinewegen

AUGUSTUS 2002 - Op een originele manier deed de cranberry (Oxycoccus microcarpus) enige honderden jaren geleden zijn intrede in Nederland. Op het eiland Terschelling spoelde een vat boordevol cranberry's aan. Jutters openden het vat, maar vonden de inhoud niet echt interessant en dumpten de inhoud. Niet alle cranberry's gingen echter verloren. Hierdoor kreeg de vrucht de gelegenheid zich blijvend op het eiland te vestigen, want nog steeds groeien hier cranberry's.

In Engeland en Amerika geniet de cranberry populariteit als culinair ingrediŽnt. Dat de cranberry ook therapeutische mogelijkheden heeft bij met name urineweginfecties, weet niet iedereen. Urineweginfecties, zoals blaasontsteking, komen veel voor. Meer dan 20% van alle vrouwen heeft er elk jaar ťťn of meerdere malen mee te maken. Wanneer deze infecties niet behandeld worden kunnen ze chronisch worden, hoger gelegen urinewegen en nieren aantasten. Hierdoor kunnen bijvoorbeeld nierbeschadigingen ontstaan. De meest voorkomende symptomen van urineweginfecties zijn brandende pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, sterk riekende urine en veelvuldig plassen. Urineweginfecties worden veroorzaakt door bacteriŽn (met name de Escherichia coli), meestal afkomstig van vaginaal of fecaal materiaal, die via de urethra (plasbuis) de blaas binnendringen.

De urine die door de nieren wordt afgescheiden is steriel. Indien toch bacteriŽn binnendringen worden deze, afhankelijk van de werking van het afweersysteem, vernietigd, of overleven ze lang genoeg om de blaas binnen te dringen. Is er een voedingsbodem (met name suikers en afbraakproducten van deze suikers) voor deze bacteriŽn aanwezig, dan zullen zij zich vermenigvuldigen en problemen veroorzaken. De bacteriŽn koppelen zich in eerste instantie aan suikers en deze verbinding hecht zich aan de blaaswand, waardoor de bacteriŽn de blaas niet kunnen worden uitgespoeld. Dit verklaart het vaak chronische karakter van de blaasontsteking.

Therapeutisch gezien heeft de cranberry twee eigenschappen. In deze bes is van nature een aantal organische zuren aanwezig, die door het lichaam omgezet worden in hippuurzuur. Dit zuur kan de zuurgraad van de urine zodanig beÔnvloeden dat bacteriegroei tegengegaan wordt. Ook bevatten cranberry's proanthocyanidinen, een soort tannines., die het bepaalde bacteriŽn ook onmogelijk maken zich aan de celwand in de urinewegen te hechten, waardoor ze geen ontsteking kunnen veroorzaken. Daarnaast bevatten cranberry's een natuurlijk suiker (Dmannose), waaraan de eventueel aanwezige bacteriŽn zich wel binden, maar deze verbinding kan zich niet aan de blaaswand hechten. De bacteriŽn verlaten dus met de urine de blaas.

Enkele dieetmaatregelen kunnen een positieve invloed uitoefenen op de behandeling van urinewegontstekingen. Een voeding die de zuurgraad doet verlagen en weinig suikers bevat zal de groei van bacteriŽn vertragen. De werking van blaas en nieren kan worden gestimuleerd door voeding arm aan natrium en rijk aan kalium, ondersteund door vochtafdrijvende groenten (asperges) en kruiden (peterselie en selderij). Eťn glas (150 ml) cranberrysap levert ruim 76 calorieŽn en bevat 45 mg vitamine C.

Volgens het Voedingscentrum in Den Haag zijn er echter nog veel onzekerheden. Zo is nog niet bekend welke hoeveelheid cranberrysap of andere cranberryproducten daadwerkelijk effect oplevert. Ook de langetermijn effecten zijn onduidelijk. In elk geval is cranberrysap allťťn geen middel om een opgelopen blaasontsteking te genezen. Hebt u een blaasontsteking opgelopen, dan blijft de huisarts het aangewezen adres.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.