Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Pinda's: Uitstekende bron van energie voor sporters

JULI 2003 - Wie een pittige prestatie moet leveren, let op zijn voeding. Een getraind lichaam heeft namelijk andere behoeften dan een ongetraind lichaam. Het waardevolle van pinda's is dat ze naast koolhydraten veel andere voedingsstoffen bevatten, zoals eiwitten, gezonde vetten, vitaminen en mineralen, waardoor ze uitermate geschikt zijn om te eten tijdens het sporten. Koolhydraten kunnen snel worden omgezet in energie, en eiwitten zijn essentieel voor spieropbouw en -herstel.

Veel mensen denken aan het eten van koolhydraten vr de inspanning. Pasta is hiervan bijvoorbeeld een geliefd voorbeeld. Maar is dit voldoende, of moet je tijdens het sporten ook nog wat eten? Foodconsultant Corien van Manen, onder andere verbonden aan het Informatiebureau Amerikaanse pinda's, zegt hierover het volgende:

'Ook tijdens het sporten is energie-inname erg belangrijk, naast het drinken van veel vocht. Naast water, vruchtensap of energiedrank, heeft het lichaam ook behoefte aan vast voedsel. Bijvoorbeeld brood, fruit of energierepen. Maar denk ook eens aan een zakje pinda's! Dit klinkt gek, maar is het niet. Want van pinda's krijg je niet alleen een voldaan gevoel, ze bevatten ook veel belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, vitaminen B en E, zink, foliumzuur en magnesium. Daarnaast zijn de vetten die in pinda's zitten onverzadigd. Dat wil zeggen dat ze een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte in het bloed. Pinda's kun je dus met een gerust hart eten!'


Onderzoek Vierdaagse wijst uit dat pinda's extra energie geven

Dat pinda's goede energieleveranciers zijn is nogmaals bevestigd door de uitkomsten van een onderzoek dat tijdens de laatste Nijmeegse Vierdaagse is gehouden onder de deelnemers. Deze wandelaars hadden in een tasje met producten een zakje pinda's gekregen, die ze tijdens de wandeling hebben genuttigd. Aan het eind van de dag zijn deze deelnemers ondervraagd over hetgeen ze tijdens het wandelen hadden gegeten en gedronken. Gevraagd werd ook of ze konden aangeven van welke voedingsmiddelen ze duidelijk energie kregen na het eten. Van de ondervraagden gaf 43,1 % aan duidelijk te merken dat de pinda's extra energie gaven. Van de wandelaars die tot op heden nooit aan pinda's hadden gedacht als energieleverancier tijdens het wandelen, gaf 52,6 % aan voortaan een zakje in hun rugtas te doen.
Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.