Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Additieven: Hoofdgroepen en hun functies

Volgens de Warenwet luidt de definitie van additieven: 'Alle stoffen, met of zonder voedingswaarde, die op zichzelf gewoonlijk niet als voedsel worden geconsumeerd en gewoonlijk niet als kenmerkend voedselingrediŽnt worden gebruikt, en die om technische redenen bij het vervaardigen, verwerken, bereiden, behandelen, verpakken, vervoeren of opslaan van eet- of drinkwaren opzettelijk daaraan worden toegevoegd met als gevolg, of redelijkerwijs te verwachten gevolg, dat de stoffen zelf, dan wel de derivaten (afgeleiden) ervan, direct of indirect een bestanddeel van die eet- of drinkwaren worden.'

Additieven worden aan voedingsmiddelen toegevoegd om de eigenschappen van een product te veranderen. Conserveermiddelen verlengen bijvoorbeeld de houdbaarheid en kleurstoffen geven het voedingsmiddel kleur. Alleen wettelijk toegelaten stoffen mogen als additief worden gebruikt. Voedseladditieven zijn herkenbaar aan het E-nummer, waarbij de E aangeeft dat het additief is goedgekeurd door de Europese Gemeenschap. De verschillende additieven worden gerangschikt naar functie Geur- en smaakstoffen worden gezien als ingrediŽnt van producten en worden aroma's genoemd. Aroma's hebben geen E-nummer omdat ze niet als additieven worden gezien.


ADDITIEVEN EN HUN FUNCTIE


E100-180: Kleurstoffen. Ze geven een product kleur of versterken de bestaande kleur (bijvoorbeeld rode kleurstof in aardbeienyoghurt.


E200-252: Conserveermiddelen. Deze stoffen verlengen de houdbaarheid van een voedingsmiddel door bederf als gevolg van bacteriŽn, schimmels en/of gisten tegen te gaan (bijvoorbeeld nitriet in vleeswaren).


E260-297 / E 322-385: Voedingszuren. Ze komen van nature voor in voedingsmiddelen en het lichaam en hebben een veelzijdige werking. Ze verhogen de zuurtegraad van een product, versterken de werking van antioxidanten en conserveermiddelen en werken kleurbehoudend.


E300-321: Antioxidanten. Vergroten de houdbaarheid van een product door bederf en kleurveranderingen tegen te gaan (bijvoorbeeld het geel en ranzig worden van boter).


E400-495: Geleermiddelen, emulgatoren, stabilisatoren en verdikkingsmiddelen. Geleermiddelen geven producten een gelei-achtige structuur (bijvoorbeeld jam). Emulgatoren maken het mogelijk twee niet-mengbare stoffen (water en olie) te mengen (dit is bij sauzen nodig). Stabilisatoren zorgen ervoor dat de menging van twee niet-mengbare stoffen gehandhaafd blijft.


E500-585: Zuurteregelaars, antiklontermiddelen en rijsmiddelen. Zuurteregelaars houden de zuurtegraad van een product binnen bepaalde grenzen. Anti-klontermiddelen voorkomen het klonteren van levensmiddelen in poedervorm (bijvoorbeeld zout en instantproducten). Rijsmiddelen (bakpoeder) laten deeg tijdens de voorbewerking en het bakken rijzen.


E620-650: Smaakversterkers. Ze versterken de natuurlijke smaak van een product en worden veelvuldig in kant-en-klaar producten gebruikt.


E900-914: Glansmiddelen en anti-schuimmiddelen. Glansmiddelen geven het product een glanzend laagje en worden gebruikt op bijvoorbeeld snoep. Anti-schuimmiddelen voorkomen dat een product (bijvoorbeeld frituurvet) gaat schuimen of verminderen de schuimvorming.


E920-928: Meelverbeteraars. Ze worden aan meel of deeg toegevoegd om de bakeigenschappen te verbeteren of het meel witter te maken.


E938-948: Verpakkingsgassen. Ze verlengen de houdbaarheid van producten doordat het contact met zuurstof voorkomen wordt (bijvoorbeeld voorgesneden verpakte groente). Op het etiket staat meestal aangegeven 'verpakt onder beschermende atmosfeer'.


E950-967 en E420-421: Kunstmatige zoetstoffen. Ze geven een product een zoete smaak zonder de hoeveelheid calorieŽn sterk te verhogen (vooral gebruikt in 'light'-producten en kauwgum).


E900-1520: Overige hulpstoffen (o.a. gemodificeerde zetmeel en enzymen). Gemodificeerde zetmeel (niet te verwarren met 'genetisch gemodificeerd') worden door chemische, fysische of enzymatische behandeling verkregen uit natuurlijk zetmeel (tarwe-, maÔs-, aardappel- of tapiocazetmeel) en geven structuur aan een voedingsmiddel (onder andere gebruikt als vulmiddel in snoep, vla, sauzen en kant-en-klaar gerechten).


AROMA'S. Geur- en smaakstoffen, die op de ingrediŽntenlijst worden aangeduid met 'aroma', zijn volgens de Warenwet geen additieven maar ingrediŽnten en hebben daarom geen E-nummer. Ook aroma's moeten echter aan alle veiligheidseisen voldoen.


Klik hier voor de complete tabel met E-nummers en hun namen

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.