Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Algemeen: Bintje 1 in aardappel top-10

De smaak van de consument verandert, en daarmee ook de voorkeur voor aardappelrassen. De Nederlandse aardappelsector speelt hierop in door regelmatig nieuwe rassen op de markt te brengen. De lijst van de tien meest verkochte rassen in 2000 ziet er dan ook anders uit dan die van de jaren 90. Dit blijkt uit een onderzoek van het NIVAA onder 4.400 huishoudens.
Bintje voert al jaren de lijst aan van meeste verkochte rassen. Het marktaandeel van dit ras neemt echter elk jaar af. In 1992, het eerste jaar dat de marktaandelen van de aardappelrassen in kaart werden gebracht, bestond de helft van de huishoudelijke aankopen van verse aardappelen uit Bintje. In 2000 is het aandeel van dit ras 29%. De roodschillige Bildtstar staat al jaren op een tweede plaats.
Vooral de zeer kruimige, al op leeftijd zijnde rassen zoals Eigenheimer, Irene, Doré en Rode Pipo, hebben plaats gemaakt voor nieuwe rassen als Nicola, Redstar en Frieslander. Deze voldoen meer aan de wens van de moderne consument naar een (vrij) vastkokende aardappel, die gemakkelijk is in bereiding en zich beter leent voor bereidingswijzen als ovenschotels, aardappeltortilla en roerbakken. Twee andere nieuwkomers zijn Turbo en Maritiema.
Top-10 aardappelenrassen huishoudelijke markt (op basis van volume)
Nr. 2000 1992
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
Bintje
Bildtstar
Nicola
Redstar
Frieslander
Eigenheimer
Doré
Santé
Turbo
Maritiema
Bintje
Bildtstar
Eigenheimer
Nicola
Irene
Doré
Accent
Santé
Rode Pipo
Resonant

Bron: NIVAA/GfK

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.