Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Vastkokers, afkokers en wat daar tussen zit

Aardappelen bestaan in allerlei soorten, vormen, kleuren en maten. Juist hierdoor blijft de aardappel verrassend en veelzijdig: koken, bakken, stampen, frituren, poffen, stomen... alles is mogelijk! Aardappelen zijn bovendien gezond: ze zitten boordevol nuttige voedingsstoffen, het zijn fantastische energiebronnen, bevatten geen cholesterol en nauwelijks vet. Dat de aardappel een dikmaker zou zijn, is dan ook een misvatting. Gekookt bevatten aardappelen slechts 70 tot 85 calorieŽn (295?355 kJ) per 100 gram (ter vergelijking: eenzelfde hoeveelheid pasta of rijst levert bijna twee keer zoveel calorieŽn). Kortom, aardappelen zijn lekker, gezond, gevarieerd en daarmee een onmisbaar ingrediŽnt in iedere keuken.


Vastkokers

In Nederland bestaan ruim tweehonderd verschillende soorten aardappelen, die onderverdeeld worden in een aantal vaste categorieŽn. Dat gebeurt meestal op basis van hun kookgedrag. Vast(kokend)e aardappelen: deze aardappelen behouden ook nadat ze gekookt zijn hun stevige, vaste structuur, waardoor ze altijd goed te snijden zijn. Gebruik daarom vaste aardappelen voor bijvoorbeeld aardappelsalades en gefrituurde of gebakken aardappelgerechten. Tot de vastkokers behoren o.a. Accent, Ditta, Jersey, Lady Christle, Roseval, Truffelaardappel, Inova, Opperdoezer Ronde, Eerstelingen, Gloria's en de Nicola.


Kruimige aardappelen

Kruimige/bloemige aardappelen blijven ook redelijk stevig tijdens het koken, maar zijn kruimiger van structuur dan vastkokers. Het prettige van deze aardappelen is dat ze overal voor te gebruiken zijn. Ook zijn ze makkelijk te poffen. Bildtstar, Redstar, Berber, Platina, Frieslander, Maritiema, Malta, Rode Pipo, Santť en Turbo zijn voorbeelden van kruimige aardappelen.


Afkokers

Zeer kruimige/bloemige aardappelen, ook wel afkokers genoemd, vallen na het koken bijna direct uit elkaar en zijn daarom heel geschikt om soep, puree of soufflť mee te maken. Voorbeelden: o.a. Eigenheimer, Resonant, Dorť en Irene.


Nieuwe aardappelen

Nieuwe aardappelen (o.a. Alpha en Diamant) zijn in Nederland van maart tot eind juni verkrijgbaar. Ze worden geÔmporteerd uit landen rond de Middellandse Zee. Nieuwe aardappelen zijn bijna altijd vast en zijn dus makkelijk te koken, te bakken of in salades te gebruiken. Als het recept nieuwe aardappelen vermeldt terwijl ze niet verkrijgbaar zijn, neemt u dan een aardappelsoort met extra veel smaak, bijvoorbeeld Roseval (met schil) of Opperdoezer Ronde (zonder schil).


Zoete aardappelen

De zoete aardappel, de bataat, is wat grover van structuur dan de 'gewone' aardappel en heeft een zoete smaak. Qua bereiding verschilt de bataat niet van de rest: ze worden meestal in de schil gekookt en dan gepeld. Voor het gemak zijn er ook kanten?klare aardappelen verkrijgbaar. Deze zijn geschild en voorgekookt en dus veel sneller klaar. En overal voor te gebruiken!


Trucje om type aardappel te bepalen

Weet u niet meer welk type aardappel u heeft gekocht, leg de aardappel dan even in zout water (100 gram zout per liter). Vaste aardappelen blijven drijven; bloemige zinken!

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.