Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Abdijbier: La RaméeZ

MAART 2002 - De in Wallonië, bij Tienen, gelegen ferme de la Ramée werd in 1215 gesticht door de Zusters van de orde der Cisterciënzers. Meer dan vierhonderd jaar drukten zij hun stempel op het spirituele leven, de landbouw en architectuur van de streek. Het was voor de orde een gouden periode en niet minder dan zes van hen werden zalig verklaard. Hun kalligrafie en miniatuurschilderkunst stond bovendien in hoog aanzien, zo blijkt uit documenten.

In de 17e eeuw braken godsdienstoorlogen uit. In 1650 brandde de abdij zelfs af. In de eerste jaren van de achttiende eeuw beleefde de abdij even een tweede periode van spirituele en wereldlijke voorspoed. Klooster, hoeve en schuur werden gerestaureerd. Maar in 1705, midden in de Spaanse successieoorlog, vestigde generaal Marlborough er zijn hoofdkwartier. Na de Franse revolutie werd de abdij, in 1796, gesloten en uitgeroepen tot nationaal bezit. Sinds 1990 is het eigendom van de NV Immobilière la Ramée. Vanaf dat moment is Jacques Mortelmans directeur van La Ramée. Vol passie en onvermoeibaar werkt de oud-consul van de Seychellen aan de restauratie van dit domein. Een ambitieus project. Deels komen de gelden uit de inkomsten van een eigen bier dat gecommercialiseerd wordt door de Haelterman-groep, de Benelux divisie van Carlsberg. De vervallen kloosterboerderij moet weer worden omgetoverd in een luisterrijk oord. Op de vraag waarom hij hieraan miljoenen spendeert lacht hij bescheiden. ‘Ik ben nu eenmaal een beetje gek’, is zijn enige antwoord. Geduldig, maar een ieder inspirerend, bevlogen en actief met de puntjes op de i realiseert Mortelmans zijn droom: La Ramée het aanzien geven wat past bij zijn roemrijke geschiedenis. Grondige studie in eeuwenoude boeken en documenten moet het verleden weer tot leven brengen. Ook de brouwerij en het fruticum waar meer dan 360 soorten fruitbomen tot bloei komen. Een unicum.

Maar la Ramée heeft meer bijzonderheden. Zoals de Tiendenschuur, de grootste schuur van België (49meter lang, 22 meter breed en 21 meter hoog). Het meest prestigieus is de grote zaal. Hier schuilt onder een authentieke achttiende eeuwse balkenstructuur een vloer van origine terracotta. Om maar te zwijgen over die dubbele rij zuilen van bewerkt blauw steen waarop drie fraaie koepels steunen. En dat voor zo’n grote zaal: maar liefst 240 personen kunnen hier genieten van een gastronomisch diner. Ook kan men hier een receptie houden voor 520 personen.

La Ramée is weer even luisterrijk als in de 13e eeuw. Een groot verschil met toen is er wel: de nonnen ontbreken. Ongetwijfeld zouden ze de indrukwekkende raamwerken van eeuwenoude eiken balken willen bewonderen, maar zij behoren niet meer tot het rijk der levenden. La Ramée zal het zonder hen moeten doen. Het klokje voor de mette klingelt niet meer. Wanneer mensen in la Ramée samenkomen is dit voor party’s, congressen en symposia.


Beste blondje

Erbij worden twee bieren geschonken; La Ramée blond en la Ramée amber. Het amber is een brouwsel van drie licht geroosterde soorten mout. Het heeft een pittige smaak met iets van kandij en accenten van gist. Het blond is een bier dat zich bij elke slok meer lijkt te ontwikkelen. In het aroma ontdekken we vooral koriander. De smaak is die van een zuiver moutbier. Het kruiden met twee soorten hop geeft aan het bier fijne accenten. Een verrukkelijk bier, dat volgens biergoeroe Michael Jackson tot de vijf beste blondjes van België behoort.

Dat la Ramée zijn eigen bier heeft, is niet zo verwonderlijk. Mortelmans: ‘Zodra de abdij in 1216 gesticht was, begonnen de zusters met brouwen. Of ze met hun eigen gerstenat proostten op de inauguratie vermeldt de geschiedenis niet. De complete levensloop van het bier staat niet in de documenten vermeld. Hier en daar vinden we in de geschiedenis enkele sporen. Zo blijkt uit achttiende eeuwse documenten dat la Ramée drie molens, een zagerij maar ook een brouwerij bezat.’ In 1864 kwam er een eind aan het brouwen.

Totdat het op 21 juli1997, ter gelegenheid van de nationale feestdag, weer op de markt kwam. Aarzelend brouwde de kleine Namense brouwerij les Artisans Brasseurs 35.000 liter per jaar. Het bier sprak niet alleen consumenten en horeca aan maar ook slager Biewart en kaasmaker Belgomilk. Op basis van het bier kwamen er niet alleen paté en worst, maar ook een zachte romige kaas. Twee jaar geleden nam Brunehaut de roerstok over. Deze, o.a. om zijn jeneverbier bekend staande, brouwerij produceert nu gemiddeld 400.000 liter per jaar La Ramée. Een hoeveelheid die de komende jaren zeker moet verdrievoudigen als het aan het management ligt. Op de vraag of dit valt te realiseren? zegt Mortelmans. 'Aanvankelijk nam ik mijn pelgrimsstok ter hand en wandelde daarmee naar de supermarkten van Jodoigne en omgeving. Maar dat hoeft niet meer. Sinds 1999 distribueert de Haelterman-groep het bier. Overal reageert men enthousiast, ook de Nederlandse slijter. Ik denk dan ook dat we het streefgetal halen.' Terwijl hij de zakenman in zich niet verloochent, stapt Mortelmans over op een ander onderwerp: de distributie. ‘Tussen Haelterman en la Ramée is een strategische alliantie. Dat wil zeggen: het bier wordt gecommercialiseerd door Haelterman. Zelf blijf ik eigenaar van het merk en ontvang dus royalty’s om de abdij en het fruticum te onderhouden.'

'Het hele concept is nog niet af, er zijn nog dromen die gerealiseerd moeten worden. Zoals een binnen enkele jaren te realiseren microbrasserie.'Heel waarschijnlijk kunnen we hier een aantal speciaalbieren gaan brouwen', stelt Mortelmans tenslotte.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.