Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Soja: Tempeh

De populariteit van tempeh is de laatste jaren enorm gestegen, zodanig dat ze zelfs al te vinden is in de koeltoonbanken van veel supermarkten. Tempeh is koek van sojabonen dat gemaakt wordt door gepelde sojabonen te weken, te koken en te fermenteren met een Rhizopuscultuur gedurende een tweetal dagen. Door de werking van de Rhizopusculttuur klitten de sojabonen samen tot een koek.Tempeh kan gebruikt worden als een ingrediŽnt in heel wat gerechten.
Omdat tempeh gemaakt wordt van de hele boon is ze rijk aan vezels. Tempeh is ook een rijke bron van nutriŽnten zoals calcium, B-vitamines en ijzer.Door het fermentatieproces is de verteerbaarheid van de sojaboon ook enorm verbeterd. Men kan tempeh vinden in de meeste gezondheidswinkels maar het is ook mogelijk om tempeh zelf te maken. Tempeh is traditioneel voedsel afkomstig uit IndonesiŽ. Het bestaat uit zachtgekookte sojabonen die gefermenteerd zijn door een speciaal daarvoor gekweekte schimmel. Tempeh bevat 19,5% eiwitten dat in vergelijking met kip 21% en biefstuk 20% een mooi percentage is.
Tempeh is een rijke vegetarische bron van mineralen, vooral ijzer en calcium (kalk). Het is licht verteerbaar. De soja-eiwitten worden door de fermentatie omgezet in makkelijk opneembare bestanddelen. De sojabonen worden als het ware Ďvoorverteerdí. Het bevat gťťn gluten en is, zoals alle plantaardige ingrediŽnten, vrij van cholesterol. Kortom; het is een volwaardig voedingsmiddel en het bevat de hele sojaboon met de natuurlijke vezelstoffen van de soja en is laag aan calorieŽn (182 kcal/100g). Het wordt gemaakt zonder zout. Op veel plaatsen in Nederland wordt niet-biologische tempeh gemaakt. De tempeh met een EKO-keurmerk is vrij van chemische toevoegingen en pesticide residuen. Net zoals het fermenteren van camembert, bier of wijn, vereist het goed fermenteren van tempeh grote vakkennis, feeling en ervaring. Tempeh is een milieuvriendelijk product: dat ook biologisch gekweekt wordt. De fabricage van tempeh veroorzaakt geen mestoverschotten, bodemverontreiniging of zure regen. Tempeh wordt meestal in dunne plakjes gesneden en gefrituurd of in olie gebakken tot hij knappend en goudbruin is. Dan kan de tempeh op smaak gebracht worden met o.a. wat shoyu sojasaus. Op die manier doet de smaak vaag denken aan gebakken kip en kan de tempeh gebruikt worden in veel recepten. Diepgevroren tempeh of gedroogde tempeh is onbeperkt houdbaar. Enkele ideeŽn: tempeh kan gebruikt worden in soepen, sauzen, in satťs in pizzaís, spaghettiís, gebakken rijst, tempeh-burgers, salades enz.

Klik hier voor het zelf maken van TempehUw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.