Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Soja: Tofu & Tahoe

Tofu en tahoe zijn twee benamingen voor hetzelfde product: een eiwitrijk alternatief voor vlees dat wordt gemaakt van sojabonen. Tofu is de Chinese naam, tahoe de Indonesische. Als stapelvoedsel in AziŽ staat tofu (of tofoe) al sinds 2000 jaar bekend voor zijn buitengewone voedingswaarde alsook voor zijn veelzijdigheid. Tofu is een zacht kaasachtig voedingsmiddel dat gemaakt wordt door sojamelk te laten met een coagulant. Tofu is een eerder neutraal smakend product dat gemakkelijk de smaak van andere ingrediŽnten overneemt.
Tofu is rijk aan zowel hoge kwaliteitsproteÔnen als aan B-vitamines. In tegenstelling tot sojamelk bevat tofu ook veel calcium. Dit is te danken aan de benodigde coagulant. Vaste tofu is stevig en kan in blokjes versneden worden en geserveerd in soep. Ook bakken in olie of grillen is mogelijk. Vaste tofu is rijker aan proteÔnen, vetten en calcium dan andere types van tofu. Zachte tofu is meer gepast in recepten waar de tofu moet gemixt worden.zamelde. Pas vanaf 1940 ging die teelt van de sojaboon in Amerika werkelijk van start.
De spruiten/kiemen van de sojaboon, een soort taugť, kunnen worden toegepast bij diverse gerechten. Omdat de bereiding van tofu lijkt op het proces van kaas maken, wordt tofu ook wel Ďsojakaasí genoemd. De sojabonen worden grondig gewassen, gekweekt en tot kookpunt verhit. Vervolgens wordt dit mengsel heel fijn vermalen en gezeefd. Aan de zo verkregen sojamelk wordt een stremsel toegevoegd. Dit is geen dierlijk stremsel, zoals bij kaas (stremsel uit de maag van dode kalveren), maar bestaat uit een van nature voorkomend mineraal (gesteente/zout, nl. calciumsulfaat, calciumchloride). Tofu is een gezonde vleesvervanger, niet alleen vanwege het hoge eiwitgehalte, ook het vetgehalte is laag en het bevat, zoals alle plantaardige producten, geen cholesterol.
Tofu is neutraal van smaak. Met behulp van zout, kruiden, specerijen, tamari, shoyu, sambal, ketjap of tomatenpuree kunt u tofu op smaak brengen. Lekker is om tofu gedurende enkele uren koel weg te zetten in een marinade. Tofustukjes kunt u ook verwerken in soep en ragout. Eenmaal uit de verpakking gehaald, kunt u tofu het beste onder water in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren en binnen 2-3 dagen gebruiken.

Gerookt
Er is ook een gerookte Tofu-versie. Na de bereiding wordt de tofu gerookt met behulp van een geavanceerde methode waarbij geen schadelijke verbrandingsstoffen kunnen ontstaan. Rooktofu is heerlijk als vervanging voor gerookte worst in diverse winterse stamppotten. Naast deze tofu-producten is er een kant & klaar heerlijk gekruide tofu in blokjes gesneden: Tofu satť. Deze hoeft u enkel op te warmen of te verwerken in ragouts of sauzen. Eventueel ook bakken in hete olie. Alle tofu producten zijn koelproducten en te vinden de koelmeubels van natuurvoedings- of reformwinkelis en steeds meer supermarkten.Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.