Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Fondant

Fondant is suikerstroop die met glucose tot wat ze in vaktermen ‘bal' is gekookt (118°C). Na storten op een marmeren plaat wordt de massa met de spatel bewerkt totdat een homogene, dikke en ondoorschijnende massa. Kneed die met de hand verder tot een soepel soort glad en wit ‘deeg'. Dit deeg is luchtdicht verpakt lang houdbaar.
Vooral in de patisserie wordt veel op smaak en kleur gebrachte fondant gebruikt als inhoud van bonbons. Nadat fondant in de een bain-marie pan, aangelengd met een beetje water, koffie, suikerstroop of alcoholische drank al roerend is opgewarmd, kan fondant worden gebruikt voor het omhullen van marsepein, gedroogde vruchtjes of vruchtjes op likeur, kersen op brandewijn, etc.Banketbakkers gebruiken fondant vooral als glazuur. De vloeibaar gemaakte massa wordt op smaak gebracht met chocolade, mokka, framboos, aardbei, citroen of sinaasappel om er bijvoorbeeld zacht gebak, soezen, koekjes enz. mee af te werken.

Fondantglazuur
Doe 2 kg grove kristalsuiker met 8o g glucosestroop en 1,5 dl water in een pan met heel dikke bodem. Breng het geheel op een hoge hittebron aan de kook en schuim regelmatig af. Kook de suikermassa tot `bal' (ca. 118 °C). Controleer regelmatig de temperatuur met een suikerthermometer. Haal de pan van de hittebron. Vet een schone (marmeren) plaat in met olie. Stort de suikermassa erop en laat deze tot lauw afkoelen. Trek met een ijzeren spatel de suiker voortdurend naar buiten en weer naar binnen totdat de massa overal blank en egaal van structuur is. Doe de fondant in een kom, dek hem hermetisch af en bewaar hem op een koele plaats. Warm bij het gebruik de fondant op in een kleine pan met een heel klein beetje extra stroop van 30% tot een kooktemperatuur van ca. 101,5°C) en breng op smaak en kleur met bijvoorbeeld (met likeur, mokka, advocaat, chocolade, etc.). Er kan ook een druppel (rode, oranje of groene) kleurstof worden doorgeroerd.Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.