Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Aangesterkte wijnen: port en sherry

MAART 2000 - Port komt uit Portugal. Sherry komt uit Spanje, uit het gebied rond Jerez de la Frontera. De Engelsen die daar vroeger woonden, konden dat niet uitspreken en maakten er sherry van. De handel in port en sherry is altijd in handen van de Engelsen geweest. Men heeft het dan ook nog steeds over dry of medium sherry, en de merken klinken nog steeds Engels (Sandeman en Osborne).
Port en sherry zijn versterkte wijnen. Dat betekent dat er meer alcohol in zit dan in gewone wijn. Dat komt omdat de keldermeester op de helft van het gistingsproces een scheutje alcohol toevoegt. Het gistingsproces stopt dan onmiddellijk.
Port en sherry zijn mengwijnen. Dat wil zeggen dat de boeren de port of de sherry van verschillende jaren mengen, zodat ze ieder jaar ongeveer dezelfde kwaliteit krijgen. Op het etiket van port of sherry zul je dus ook geen jaartal vinden. Er is één uitzondering: soms is een portoogst z¢ uitstekend, dat de boeren het zonde vinden om die te vermengen. Trots zetten ze er dan toch een jaartal op. Dat heet vintage port. Port is verkrijgbaar in de rode en de witte uitvoering. Het is echter altijd zoet en kan heel erg oud worden.
Sherry is eigenlijk een gewone witte wijn die versterkt is en vervolgens ruim drie jaar in een vat moet rijpen. In bodega's, het Spaanse woord voor châteaus, liggen de eikenhouten vaten hoog opgestapeld. Soms wel twaalf rijen op elkaar. Onderop ligt de oudste wijn. De sherry die op fles gaat komt altijd uit het onderste vat. Dat vat wordt echter maar voor hooguit een derde geleegd en bijgevuld door het vat van een hoog, dat weer wordt bijgevuld door het vat van twee hoog enzovoort. Dit heet het solera- systeem en is kenmerkend voor sherry. Ook voor de sherry- wijnen bestaat er een classificering. Binnen elke klasse onderscheiden we weer diverse types. Spanjaarden noemen sherry de 'wijn van de blijdschap'


Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.