Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Suikergoed en marsepein

Onze beleving van Sinterklaas mag de laatste decennia dan misschien wel zijn veranderd, onder meer door een oprukkende Kerstman; wat er in al die jaren nauwelijks veranderde is het snoepgoed. Zo bestaan koekpoppen van taai taai en speculaas al honderden jaren. Jonge vrijgezellen die hun al dan niet geheime geliefde wilden veroveren, lieten de bakker er een koekpop bezorgen. Een smakelijke zoete man om op te vreten, welke vrouw kon daar nu weerstand aan bieden? Omdat de gebakken lekkernij het spiegelbeeld van de houten koekplank vormde, werd deze speculumpop (speculum is Latijn voor spiegel) genoemd, dat later werd verbasterd tot speculaaspop.
Ook het marsepeinen varken heeft een oude oorsprong. Om de goden gunstig te stemmen offerden de Germanen aan het einde van het jaar een zwijn. Nadat de kerk het offeren van dieren verbood, werd het varken vervangen door een kleiner marsepeinen exemplaar. Diverse bakkers hebben nog steeds een groot marsepeinen varken op de toonbank liggen, waarvan stukjes afgesneden worden.Suiker was vroeger zeer kostbaar. Voordat men ontdekte dat het ook uit suikerbieten gemaakt kon worden, kwam de grondstof (suikerriet) uit het verre buitenland. Alleen rond de feestdagen maakten bakkers daarom suikerbeesten en borstplaat, dat slechts door de elite werd gekocht.
De letter is eveneens heel oud. In de Middeleeuwen leerden kinderen op kloosterscholen met behulp van letters van brooddeeg. Na de les mochten ze die opeten. Later kwamen hier de koekletters, banketletters en tenslotte de chocoladeÍetters uit voort. Om terug te keren naar het strooigoed, het bekendst zijn natuurlijk de peper- en kruidnoten. Die twee verschillen overigens sterk van elkaar. Pepernotenzijn blokjes peperkoek; die lijken op taai taai. De veel meer gegeten kruidnoten zijn halfronde bolletjes specuIaas. Helaas wordt er steeds minder ‘in één of andere hoek’ gestrooid. Kinderen krijgén tegenwoordig vaak een handvol lekkers of zelfs een voorverpakt zakje snoep. Hygiënisch, dat wel. Maar het doet soms toch verlangen. naar vroeger, toen vader nog op het dak klom om handen vol snoep door de schoórsteen te gooien; waarbij niet zelden een lading roet en een halfvergaan vogelnest naar beneden kwamen: En daar tussen de kruidnoten en schuimpjes, die ongewassen in de kindermonden verdwenen.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.