Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Diksap: puur geconcentreerd vruchtensap

Diksap, ook wel geschreven als dixap, is geconcentreerd puur vruchtensap zonder toevoeging van suiker, conserveermiddelen, kleurstoffen of andere niet natuurlijke bestanddelen. Hèt natuurlijke alternatief voor limonadesiroop Voor het maken van 1 liter diksap wordt maar liefst rond de tien kilo fruit verwerkt. Appels vormen de basis. Het te verwerken fruit wordt zorgvuldig gecontroleerd. Het fruit wordt vervolgens gewassen. Hard fruit wordt onder druk schoongeborsteld en aan een laatste handmatige controle onderworpen voordat het wordt verwerkt tot concentraat.
Het proces begint met een eerste persing van het fruit. Daarna wordt door middel van centrifugering het sap gescheiden van de troebele deeltjes. Het sap wordt vervolgens voorgeconcentreerd en gepasteuriseerd. Het wordt daarna teruggekoeld en gefilterd via het procédé van keramische ultrafiltratie tot een sap met een helderheid van 98% wordt verkregen. Daarna volgt het uiteindelijk concentreren tot diksap in een vijftraps vacuum-indamper bij maximaal 75°C. Vervolgens wordt het concentraat opnieuw gepasteuriseerd bij ca. 85°C en afgevuld. Nadat de flessen afgekoeld zijn in een koeltunnel, worden de flessen geëtiketteerd. Het vruchtenaroma komt tijdens het concentreren vrij. Om verlies van dit aroma te voorkomen wordt het afzonderlijk opgevangen en aan het eind van het proces weer toegevoegd.
Gangbare vruchtensiropen bevatten naast vruchtensap (en water) ook aanzienlijke hoeveelheden suiker. Ook zijn vaak kunstmatige aroma's of kleurstoffen toegevoegd. Diksap is hier vrij van en is bovendien rijk aan mineralen, met name kalium. Met uitzondering van perendiksap zijn alle diksappen gecombineerd met appel.

Geen extern conserveermiddel
Door het indikken van vruchtensap wordt het suikergehalte afkomstig uit de vruchten zo hoog, dat zodoende een conserverende werking wordt verkregen. Daarom is het toevoegen van een conserveermiddel niet meer nodig. Wel dient de fles na het openen in de koelkast bewaard te worden; de houdbaarheid is dan circa twee maanden. Diksap die niet meer goed is, is te herkennen aan de (alcohol)geur en smaak. De suikers zijn dan gedeeltelijk vergist, waarbij o.a. alcohol en koolzuurgas ontstaat. Het is dan niet meer te gebruiken.

Natuurlijke suikers
De zoete smaak van diksap is afkomstig van de natuurlijke suikers die in de vruchten aanwezig zijn. Het type suiker dat in diksap het meest voorkomt is fructose. Fructose wordt ook wel vruchtensuiker genoemd en komt als zodanig voor in bijvoorbeeld vruchten, groenten en honing. Fructose heeft het voordeel dat het in het lichaam slechts langzaam opgenomen wordt. Het verhoogt de bloedsuikerspiegel minder sterk en bovendien op een later tijdstip dan bijvoorbeeld glucose (druivensuiker) en sacharose (riet- en bietsuiker). Diksappen bevatten naast fructose ook kleine hoeveelheden glucose en sacharose.
Dankzij de verbeterde beschikbaarheid van biologisch fruit wordt het de laatste jaren mogelijk meer biologische diksappen te introduceren. Biologisch wil zeggen dat hef fruit gekweekt is zonder gebruik te maken van kunstmest en synthetische bestrijdingsmiddelen. Veel fruit komt uit Europa en van speciale projecten in Turkije.

Vele toepassingen
Diksap kent vele toepassingen. Het grote voordeel van diksap is dat men zelf kan bepalen of het aangelengd wordt met (bron)water met of zonder koolzuur (verhouding 1 deel diksap op 5 tot 7 delen water). Diksap is puur ook ideaal in toetjes (vla, yoghurt, muesli, ijs, enz.) of als zoetmiddel in gebak en vruchtenbowl. Met diksap kunnen ook heerlijke waterijsjes gemaakt worden. Als basis voor zelfgemaakte jam wordt 1/4 tot 1/2 liter diksap worden genomen op 1 kilo vruchtenmassa. Bij kersen- of aardbeienjam dient er ook een geleermiddel toegevoegd te worden.
De belangrijkste gebruikers van diksap zijn (jonge) kinderen, het is zelfs al geschikt voor baby's vanaf vier maanden. Het diksap moet dan wel meer verdund worden. Diksap is lekker fruitig en zoet, maar bevat geen toegevoegde suikers. Met name de laatste jaren is er een sterke stijging in het gebruik van diksap vanwege de toenemende groep mensen die geen suiker willen of mogen hebben. Het aantal kinderen met voedselallergie of overgevoeligheid is enorm aan het toenemen en vele van hen krijgen het advies het intensief gebruiken van witte, geraffineerde suiker te stoppen of te minderen. Diksap wordt overwegend door de jonge doelgroepen gebruikt, maar vindt ook aftrek bij het toenemend aantal volwassenen en senioren die geen suiker wil of mag.

Natuurlijke vitamine-C drank
Vitamine-C limonade staat bekend als een gezond en natuurlijk voedingsmiddel. Minder bekend is dat vrijwel alle siropen voor 60% uit toegevoegde suiker bestaan (geraffineerde witte suiker) en kunstmatige toevoegingen bevatten. Om vitamine-C op een natuurlijke wijze aan te vullen, is er Natu-C, een puur, geconcentreerd vruchtensap, zonder toegevoegde suiker en chemische toevoegingen en met natuurlijke vitamine-C. Natu-C is samengesteld uit appels, rozenbottels, pruimen, frambozen, zwarte bessen en de vitamine-C rijke acerolakersen. Door de uitgekiende verhoudingen bevat Natu-C een hoog gehalte natuurlijke vitamine-C, namelijk 200 mg per 100 ml. Dat is maar liefst 70% meer dan in sommige gangbare vitamine-C siropen. Door de verwerking van uitsluitend fruit is Natu-C ook rijk aan mineralen, met name kalium. Het drinken van een glas Natu-C bij de maaltijd stimuleert bovendien de ijzeropname.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.