Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Peper- of kruidnoot

Wij leven in roerige tijden. Waar enerzijds geliefde leden van het Koninklijk huis het bestaan van de Nederlandse identiteit in twijfel trekken, ligt anderzijds de roep om een Nederlands Nederland in de mond der populisten bestorven. De eenvoudige burger blijft in vertwijfeling achter en weet niet langer of hij nu wereldburger is of 'trots op Nederland'.
Het is de overtuiging van de makers van www.needatzijnkruidnoten.com dat onder deze verwarring een dieper geworteld maatschappelijk probleem schuilgaat. Volgens hen is het tijd om de grote en fundamentele fout te herstellen die zovele onwetende burgers in zijn greep houdt, en aan al het kwaad ten grondslag ligt: het onvermogen om nog juist onderscheid te maken tussen die twee zo puur Nederlandse producten, de pepernoot en de kruidnoot. Lees alles over de peper- en de kruidnoot op genoemde site. Kijk voor het zelf maken ervan in de rubriek ‘Basisbereidingen’ op deze site.

Wat zijn volgens anderen kruid- en pepernoten
Wat zegt Wikipedia bijvoorbeeld: Pepernoten, niet te verwarren met kruidnoten, zijn een snoepgoed dat vaak met sinterklaas wordt gegeten. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taai-taai.
Het Voedingscentrum is van mening: Kruidnootjes en pepernoten worden vaak met elkaar verward. Toch zijn ze gemakkelijk uit elkaar te houden. Pepernoten zijn groter en worden gemaakt van hetzelfde deeg als taai-taai. Kruidnootjes zijn klein en krokant. Ook maakt deze site duidelijk dat kruidnoten en pepernoten van elkaar verschillen qua calorieen.
Op Volkscultuur.nl kan men lezen: Pepernoten worden vaak verward met kruidnoten. Pepernoten zijn vierkant en zacht en worden gemaakt van peperkoek. Kruidnoten zijn rond en hard en worden gemaakt van speculaas.
Maar helaas op, de Van Dale (oh gruwel) heeft de strijd opgegeven: pe•per•noot (de ~) dobbelsteentje van peperkoek of half bolletje van speculaas, in sinterklaastijd gegeten => kruidnoot. En bij kruidnoot staat –> zie pepernoot. En dat terwijl men in 1931 ook bij Van Dale het onderscheid nog helder had: ‘Een klein gebak van meel en honing, suiker of stroop, met peper en andere kruiderijen, de grootte van eene hazelnoot en de gedaante van dobbelsteentjes hebbende, doch van boven meestal bolrond.’

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.