Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Aardappelsoorten: La Bonnotte

Maar één week verkrijgbaar en dus een wel zéér exclusief aardappeltje. Op het Franse eiland Noirmoutier zijn 2500 inwoners van het eiland met man en macht bezig om in de eerste week van mei het kostbare ziltige aardappeltje te rooien. Daarna volgt een oogstfeest.
Île de Noirmoutier is een eiland voor de Franse kust bij Beauvoir-sur-Mer in de baai van Bourgnef, even te zuiden van de monding van de Loire in het département Vendée. Het eiland betaat uit drie duidelijk te onderscheiden delen: rotsen in het noorden, Île d'Her genoemd, duinen in het zuiden en het oosten, en tussenin zoutmoerassen. Het eiland is gekend door de passage du Gois, een weg van 4,5 km die bij hoge tij onder water loopt en alleen berijdbaar is bij laag water. Sinds 1971 is er ook een brug. Er zijn drie haventjes: het toeristische havenje van Noirmoutier-en-l'Île, moderne vissershaven van L'Herbaudière, en het haventje van L'Épine.
Het eiland kent een wonderlijke geschiedenis. Om zich te verweren tegen de invallen van de Vikingen en de Normandiërs, bouwden de heren van La Garnache vanaf het jaar 830 versterkingen en later, in de 12e eeuw, het kasteel. Het eiland weerstond aan Engelse invasiepogingen in 1342, 1360 en 1386, ook Spaanse aanvallen van 1524 en 1588, maar de Nederlandse admiraal Tromp bezette het eiland in 1674. Vanaf de 17e eeuw was het een groot aanvoercentrum van onder meer gesmokkelde tabak, die van overzee aangevoerd werd met Engelse en Hollandse schepen. En nu is het eiland één van ’s werelds meest geroemde aardappelcentra geworden.
Op de website van ‘most expensive foods in the world’ staat La Bonnotte op de vijfde plaats van de wereldranglijst naast producten als saffraan; macadamia noot; witte kaviaar uit Iran; witte truffel; wagyu beef; kopi luwak koffie uit Sumatra en nog vele andere bijzondere producten (zie: www.wackyarchives.com ). Veel chefs over de hele wereld kijken er elk jaar naar uit om deze primeur hun keuken binnen te halen. Er zijn al heel wat mooie gerechten gecreëerd met deze exclusieve delicatesse.
De smaak van het aardappeltje wordt omschreven als zeer fijn en is volgens kenners niet te evenaren. De smaakindicatie is: zilt, nootachtig en mooi luchtig. Het product dient volgens kenners niet geschild bereid te worden. Door de teelt op een lichte zanderige grond en de invloeden van zeewater en algen (zilte, gejodeerde zeelucht) krijgt de La Bonnotte de smaak van de zee via de natuur mee.

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.