Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Patisserie om de Kerstboom een lekkere uitstraling te geven

Soort gerecht
Nagerecht
Aantal Personen
12
Bereidingstijd
45 minuten
Keuken
Europees
Kooktechniek
Magnetron
Ingredienten
Voor een basisrecept kerst-koekkransjes
190 g boter
125 g basterdsuiker
15 g citroenrasp
snufje zout
2 eidooiers
250 g bloem
1 tl bakpoeder
geschaafde amandelen
kristalsuiker

Voorbereiding:
Er is de laatste tijd een enorme verandering te bespeuren in de wijze waarop de Kerstboom wordt versierd. De glimmende ballen en pegels hebben plaats gemaakt voor een warmere en huiselijker uitstraling. Daarin past ook de al dan niet zelf gemaakte eetbare decoraties van de banketbakker. Is het niet een leuke gedachte eigen creativiteit te gebruiken om de allermooiste versieringen zelf te maken en is het niet een heerlijke gedachte dat daar met de kerstdagen dan gezellig van gesnoept kan worden?
Er zijn meerdere uitgangspunten mogelijk om aan deze gedachte vorm te geven. Natuurlijk is chocolade een prachtige grondstof om kransen, sterren en klokken van te maken en is er van schuim een mooie Kerstbal, sneeuwpop of Kerstman te spuiten. Echter deze materie vraagt wel enige ervaring om een goed resultaat te krijgen, maar u kunt zich wel enorm uitleven.
Wat eenvoudiger is het werken met marsepein en koek. Met wat fantasie zijn hier eveneens heel leuke versieringen mee te maken. Voor versieringen van marsepein moet onbewerkte marsepein op een met poedersuiker bestoven werkblad uitgerold worden tot een plak van vier millimeter dikte. Als uitsteekvorm zijn diverse leuke stekers te koop, maar er is ook goed te werken met bijvoorbeeld borstplaatringen.
Nog leuker is het om zelf vormen te maken. Teken deze op een stukje karton, knip uit en als een malletje gebruiken om met een puntig mesje de vorm uit de marsepein te snijden. Let hierbij op dat de vorm niet te veel fijne contouren of details heeft. De afsnijdsels van de marsepein kunnen weer tot een soepele bal worden gekneed en daarna opnieuw uitgerold.
Versier de modellen met glazuur en eetbaar decoratiemateriaal. Laat deze marsepeinfiguren enige dagen in een droge ruimte staan alvorens ze in de boom te hangen.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180ºC. Meng boter met suiker, citroenrasp, zout en een eidooier en schep de met bakpoeder gemengde bloem hier luchtig door. Leg het deeg in plasticfolie gewikkeld een half uur in de koelkast weg. Rol het deeg vervolgens uit tot een plak met een dikte van vier millimeter. Steek hier met een kartelsteker rondjes uit. Steek uit het midden een rond gaatje met een glad spuitmondje. Leg de koekjes op een met bakpapier belegd bakblik en bestrijk met losgeroerde eierdooier. Bestrooi de koekjes met amandelschaafsel en suiker, druk iets aan en bak in de voorverwarmde oven in ongeveer 17 minuten goudgeel en gaar.

Serveren:

Leg ze feestelijk op een schotel of hang ze met lintjes in de Kerstboom.

Drinksuggestie:
Met een kopje thee, koffie. Of, voor de kinderen, chocolademelk. Geef er voor de volwassenen een glaasje speculaaslikeur bij.
 

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.