Lettergrootte

Snel zoeken


Uitgebreid zoeken

Zwitserse bergtop vernoemd naar jongste telg Oranje?

03-01-2004
SCUOL (CH), 3 januari - De in het Zwitserse kanton Graubünden gelegen gemeente Scuol wil een tot nu toe naamloze bergtop vernoemen naar Prinses Amalia, de jongste telg van het Nederlandse koningshuis. De 'Piz Amalia’ (zie pijl op de foto) is 2918 meter hoog en ligt in een van de mooiste wandelgebieden van Zwitserland.

Tijdens zijn laatstgehouden vergadering heeft de gemeenteraad van Scuol het besluit genomen een verzoek bij het Nederlandse koningshuis in te dienen om een tot nu toe naamloze bergtop binnen zijn gemeentegrenzen naar de Nederlandse Prinses Amalia te mogen vernoemen.

De beoogde 2918 meter hoge 'Piz Amalia’ ('Piz’ - spreek uit als piets - betekent 'top’ in het Retoromaans) ligt vlakbij het Zwitserse Nationale Park, tegenover het grootste arvenwoud van Europa, het mystieke 'God Tamangu'. Het is een uitgelezen gebied voor wandelaars. Vanuit het plaatsje S-charl is het ruim een uur lopen naar de Alp Praditschöl aan de voet van de 'Piz Amalia'. S-charl ligt 13 kilometer van Scuol en is per auto of met de postauto eenvoudig te bereiken.

Het is geen toeval dat het idee voor de 'Piz Amalia’ uit Graubünden komt, want er bestaat al jarenlang een band tussen het Nederlandse koningshuis en deze Zwitserse vakantieregio. Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima begonnen vorig jaar aan hun huwelijksreis in de sneeuw van St. Moritz, net als Scuol in de streek Engadin gelegen. 'Het Engadin wil met het benoemen van de ‚Piz Amalia’ zijn sympathie aan het prinselijk paar betuigen. Een berg is bestendig en solide. Dat is onze leidraad in de relatie tot onze Nederlandse gasten', aldus de burgemeester van Scuol, Jon Domenic Parolini. Alvorens toestemming te kunnen vragen aan het Nederlandse koningshuis zal Scuol conform het Zwitserse politieke systeem voor een officiële registratie van de naam het akkoord van het kanton Graubünden moeten krijgen. Graubünden is het in oppervlakte grootste kanton van Zwitserland, een karakteristiek berggebied, waar ondermeer de rivieren Rijn en Inn (Engadin betekent Dal van de Inn) ontspringen. Er wordt Zwitsers-Duits, Italiaans en in sommige delen ook Retoromaans gesproken. Lees er meer over op http://www.graubuenden.ch/en http://www.scuol.ch/ .

Uw stem telt!

Hoe vaak bezoekt u onze website?

Getting poll results. Please wait...
 
 


Copyright Culinair.net, All Rights Reserved.